Szczygieł do kiełkowania
Szczygieł do kiełkowania

Ziarno podlegające procesowi kiełkowania zawiera w swoim składzie bardzo dużo białka oraz witamin. Dzieje się tak ponieważ uaktywniają się pod wpływem dogodnych warunków enzymy przetwarzające materiał zapasowy w bardziej wartościowe i życiodajne substancje. Skomponowana przez nas mieszanka jest urozmaiceniem diety dla Szczygłów. Polecamy ją szczególnie w okresie lęgowym i pierzeniowym w celu zwiększenia dostępu do naturalnych zasobów witaminowych i mineralnych.

Sposób przygotowania:
Nasiona należy kilkakrotnie przepłukać na sitku,
Zalać przegotowaną wodą i odstawić na 8-12 godzin,
Odcedzamy na sitku i kolejny raz przepłukujemy,
Nasiona umieszczamy w naczyniu w którym docelowo będzie zachodził proces kiełkowania. Ważne aby zapewnić nasionom odpowiednią wilgotność, dostęp do powietrza oraz nasłonecznienie (nie na pełnym słońcu). Proces należy doglądać, a nieprzestrzeganie odpowiednich warunków może doprowadzić do stęchnięcia.
Ziarno przed podaniem należy jeszcze raz przepłukać.

Warto podawać tą mieszankę raz w tygodniu, a w okresie lęgowym codziennie. Najlepsze efekty uzyskuje się wprowadzając kiełki do hodowli małymi porcjami, zwiększając częstość, a nie ilość. Ma to związek z samym procesem – łatwiej uzyskać karmę dobrej jakości nie doprowadzając do stęchnięcia podczas procesu wzrostu roślin.

Skład:

Sorgo czerwone 5%
Sorgo białe 5%
Fasola Mung 5%
Pszenica 5%
Kardi 10%
Ostropest 5%
Konopie 5%
Słonecznik czarny 30%
Murzynek 30%

dsc_39971
Kiełkująca